Μάλαξη και Εγκυμοσύνη

Ιστορία της Μάλαξης

Η ιστορία του μασάζ ξεκινάει με την παρουσία των πρώτων οργανωμένων κοινωνιών. Ήδη είναι γνωστά τα οφέλη του από τους πανάρχαιους πολιτισμούς….

Η λέξη μασάζ προέρχεται από τη γαλλική λέξη massage, η οποία σημαίνει “τριβή της μάλαξης”. Πολλές αρχαίες γλώσσες έχουν παρόμοιες λέξεις, όπως στα αραβικά η λέξη “massa”, που σημαίνει “άγγιγμα, χειρισμός”, ενώ στα λατινικά η ίδια λέξη μεταφράζεται ως “ζύμη, μάζα”. Στα ελληνικά η λέξη μασάζ σημαίνει μάλαξη, όπου η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το ρήμα “μασσείν”, δηλαδή ζυμώνω. Η πιο κατάλληλη μετάφραση για την λέξη μασάζ στα ελληνικά είναι η λέξη ανάτριψη.

Η μάλαξη αποτελεί το παλιότερο και παγκοσμίως χρησιμοποιούμενο μέσο ανακούφισης του πόνου. Δεν αποτελεί μια εφεύρεση του ανθρώπου, αλλά γεννήθηκε ως φυσική θεραπεία από τα πρώτα κιόλας ζωικά όντα. Το άγγιγμα και η εντριβή σε περιοχές του σώματος, που είναι επίπονες, χρησιμοποιούνται και από τους ανθρώπους, αλλά και από τα ζώα.

Η χρήση της μάλαξης, της κίνησης και των βοτάνων αποτελούσε τη μόνη θεραπεία στα χρόνια που ο άνθρωπος βρισκόταν ακόμη σε αρχέγονη κατάσταση. Η μάλαξη με τις διάφορες μορφές της έχει χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος ανακούφισης από τον πόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η θεραπευτική μάλαξη έχει περιγραφεί ως τέχνη, αλλά και ως επιστήμη.

Οι αρχαιότερες λογοτεχνικές αναφορές στη χρήση της μάλαξης προέρχονται από τη Βαβυλωνία, την Κίνα, την Ινδία και αργότερα από την Ελλάδα και τη Ρώμη. Κείμενα, γλυπτά και έργα ζωγραφικής περιγράφουν μεθόδους της μάλαξης σε διάφορους πολιτισμούς. Η φιλοσοφία, τη τεχνική, η πρακτική και οι στόχοι έχουν εξελιχθεί μέσω της ιστορίας και συνεχίζουν να εξελίσσονται έως τώρα.

Στην αρχαία Ελλάδα, όπου ο αθλητισμός και η ιατρική γνώρισαν την μεγαλύτερη ακμή τους, η μάλαξη ήταν απαραίτητο στοιχείο στην φροντίδα των αθλητών. Οι Έλληνες αναγνώρισαν την μάλαξη ως επιστήμη, διότι πίστευαν πως είναι ευκολότερο για τον άνθρωπο να προφυλαχθεί από μια ασθένεια παρά να θεραπευτεί από αυτήν. Οι Έλληνες ιατροί αναγνώρισαν τα θεραπευτικά οφέλη της μάλαξης και την καθιέρωσαν στην θεραπευτική τους αγωγή.

Ο ίδιος ο Ιπποκράτης (πατέρας της ιατρικής) θεωρούσε τις “εντριβές” απαραίτητη γνώση για τον καλό γιατρό και όπως έλεγε “Ο καλός γιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα πρέπει να ξέρει να κάνει εντριβές, γιατί η εντριβή μπορεί να σφίξει μια πολύ χαλαρή άρθρωση και να χαλαρώσει μια άλλη πολύ σφιχτή” και δίδασκε στους μαθητές του σχετικές τεχνικές.

Μάλαξη και εγκυμοσύνη

Το προγεννητικό μασάζ (Prenatal Massage) από πολλούς μπορεί να θεωρείται ως ένα είδος πολυτελείας αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί ν’ αποδειχθεί πραγματικά ευεργετικό.

Τι είναι όμως το προγεννητικό μασάζ;

Μοιράζεται πολλά οφέλη του κανονικού μασάζ όπως να χαλαρώσουν τους μύες, να ανακουφίσουν τα πονεμένα σημεία, να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και πολύ απλά για να νιώσουμε όμορφα.

Προσαρμόζονται τεχνικές ώστε να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές όμως προλαμβάνονται και τυχόν θρομβώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν, ειδικά στα κάτω άκρα λόγω του ότι το μασάζ βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων των αντιπηκτικών στο αίμα.

Πώς μπορεί το προγεννητικό μασάζ να βοηθήσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το σουηδικό μασάζ είναι η συνιστώμενη μέθοδος προγεννητικού μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με το σκελετικό και κυκλοφορικό σύστημα.
Αναλυτικότερα βοηθάει στην αποσυμφόρηση της λέμφου, την κυκλοφορία του αίματος, την αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων, τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση των επιπέδων των ορμονών που προκαλούν στρες, όπως της νορεπινεφρίνης,την ανακούφιση από μυϊκές κράμπες και οιδήματα στα άνω και κάτω άκρα. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την καταπολεμηση ιών κλπ.

Αν είστε αγχωμένη, στενοχωρημένη και η ψυχολογία σας είναι πεσμένη, το μασάζ θα σας βοηθήσει διότι αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, ορμόνες που προκαλούν ευφορία. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (δείκτης του στρες) και βοηθάει στη συνολική βελτίωση της διάθεσης.

Πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε μασάζ;

Το πρώτο τρίμηνο συνήθως αποφεύγεται ιδιαίτερα αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Το 2ο τρίμηνο μια καλή συχνότητα είναι 1 φορά την εβδομάδα ενώ στο 3ο τρίμηνο μπορείτε ακόμα και 2 φορές την εβδομάδα καθώς μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη διάρκεια του τοκετού και στην έκβασή του.

Σε ποια περίπτωση αντενδείκνυται το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Σε καρδιακές διαταραχές
  • χρόνια υπέρταση
  • σοβαρή αναιμία
  • ερυθηματώδη λύκο
  • αιμορραγία
  • κοιλιακό άλγος
  • σε περίοδο με ναυτίες
  • εμέτους
  • πρωινή αδιαθεσία
  • όταν υπάρχει αποκόλληση πλακούνται ή και πιθανότητες πρόωρου τοκετού

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *