Αυχενικό Σύνδρομο: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Το αυχενικό σύνδρομο αποτελεί μια από τις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και συναντάται σε μεγάλο ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αυχένας, στηρίζει το κρανίο, απαρτίζεται από 7 σπονδύλους που περιβάλλονται με την σειρά τους από μύες και συνδέσμους . Η κατασκευή του επιτρέπει στον άνθρωπο να εκτελεί διάφορες κινήσεις ενώ είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης.

Με τον όρο “αυχενικό” είθισται να περιγράφουμε  την πάθηση που προκαλεί  πόνο στην περιοχή αυτή και συνοδεύεται συχνά από “πιάσιμο”, δυσκαμψία, νευραλγία, πονοκέφαλο ή ακόμα και ζαλάδα. Κάθε ενόχληση λοιπόν που οφείλεται σε πάθηση που προσβάλει την περιοχή (είτε πρόκειται για τους σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους, είτε για τις αρθρώσεις, τους μύες ή τα νεύρα) έχει επικρατήσει να ονομάζεται “αυχενικό σύνδρομο”.

Ποια είναι τα συμπτώματα του;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στην ευρύτερη περιοχή του αυχένα που μπορεί να εκτείνονται στην πίσω και πλαϊνή επιφάνεια του, στους ώμους ή ακόμα και στο ανώτερο τμήμα της πλάτης. Ενίοτε μπορεί να συνυπάρξουν με πονοκέφαλο ή και ζαλάδα.

Η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι από μια πρόσκαιρη ενοχλητική δυσφορία (πχ πιάσιμο) έως έναν ανυπόφορο πόνο που διαρκεί μέρες ή και μήνες και μπορεί επίσης να επιφέρει μέχρι και μούδιασμα, αλλαγή της αίσθησης ή μυική αδυναμία στα άνω άκρα. Αναλογα την διάρκεια του πόνου, χωρίζεται σε οξύ ή χρόνιο αυχενικό σύνδρομο.

Ποιες είναι οι αιτίες του;

Όταν μιλάμε για ήπια συμπτωματολογία τότε το πιθανότερο είναι το “αυχενικό” να οφείλεται σε απλή κόπωση των μυών της περιοχής (είτε από κακή στάση σώματος) ή σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης (κατά την άθληση ή μετά από δυνατό τράνταγμα).

Αντίθετα, τα πιο σοβαρά συμπτώματα οφείλονται κυρίως σε κήλη στην αυχενική μοίρα που πιέζει με την σειρά της κάποιο νεύρο και καλείται δισκοπάθεια ή σπονδυλοαρθροπάθεια.

Ακόμα μπόρει να βγάινει πόνος στην περιοχή αντανακλάστικα από κάποιο trigger point ( σημείο πηροδότησης πόνου) που υπάρχει στην περιοχή της πλάτης.

Πως αντιμετωπίζεται το αυχενικό σύνδρομο;

Κατ’ αρχάς πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση για να γίνει η διάγνωση και ο εντοπισμός της αιτίας. Από την διάγνωση θα εξαρτηθεί και ο τρόπος αντιμετώπισης.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία και τοποθέτηση κολλάρου για την αποκατάσταση του προβλήματος, ενώ όταν υφίσταται δισκοκήλη τότε η θεραπεία απαιτεί χειρουργείο.

Φυσιοθεραπεια και αυχενικο

Η έγκαιρη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση αντιμετωπίζει τα συμπτώμαστα σε μόνιμη και ασφαλή βάση. Αυτό αφπρά τόσο τον πονοκέφαλο, την δυσκαμψία αλλά και τα συνοδά προβλήματα του αυχενικού συνδρόμου.

Ανάλογα με την ένταση και τη συμπτωματολογία η αξιολόγηση μπορεί να διαφοροποιήσει την παρέμβαση.

Οι τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ενδεικτικά, είναι οι εξείς:

  • Κινησιοθεραπεία
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Υπέρηχος
  • Έλξη
  • Manual Therapy
  • tape therapy
  • Clinical Pilates
  • Μάλαξη
  • Θεραπευτικη ασκηση
  • Ξηρα βελόνα (Dry needling)

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεμονομένα ή και συνδιασμό των τεχνικών ανάλογα τη βαρύτητα και την χρονιότητα των συμπτωμάτων.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *