Χρονιά Φλεγμονή: Διορθώστε το πρόβλημα και βελτιώστε τη γενική σας υγεία (από τη Dr Leigh Erin Connely)

Η φλεγμονή είναι μια υγιής , φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε τραυματισμούς, παθογόνους μικροοργανισμούς και τοξίνες. Για παράδειγμα,  στην επούλωση τραυμάτων, η φλεγμονώδες αντίδραση οδηγεί τα λευκά αιμοσφαίρια στο σημείο τραυματισμού για να βοηθήσει στην επισκευή και την αναγέννηση των ιστών και να ενισχύσει την επούλωση. Αυτός ο τύπος οξείας φλεγμονής, που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα , θερμότητα και πρήξιμο των ιστών και των αρθρώσεων, είναι προσωρινός και ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία επούλωσης.

Ομοίως , αν έχετε κρυο9λόγιμα, γρίπη ή άλλη ασθένεια, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται. Στέλνει αυτά τα ίδια λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσουν και να καταστρέψουν τον ιό και να καθαρίσουν ό,τι απέμεινε για να αποκαταστήσουν την ισορροπία και την ευεξία.

Η χρόνια φλεγμονή είναι μια άλλη ιστορία. Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει χάος στο σώμα, με αποτέλεσμα σοβαρές παθήσεις της υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και ακόμη και τη νόσο Αλτσχαιμερ. Όταν αυτός ο  <<στρατός>> λευκών αιμοσφαιρίων εγκαθίσταται σε μία περιοχή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα υγιή κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα μπορεί να υποστούν βλάβη. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η χρόνια, φλεγμονή μπορεί ακόμη να αλλοιώσει και το DNA των μέχρι τότε υγιή κυττάρων.

Πως μπορείτε , λοιπόν , να ξέρετε αν υπάρχει χρόνια φλεγμονή στο σώμα σας? Και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό?

Ας μιλήσουμε για την CRP

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διαπιστώσετε αν έχετε χρόνια φλεγμονή είναι να ζητήσετε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) χρησιμοποιώντας μια απλή εξέταση αίματος. Η CRP παράγετε από το συκώτι, εκλύεται κάθε φορά που υπάρχει φλεγμονή οπουδήποτε στο σώμα και όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα, τόσο περισσότερη φλεγμονή υπάρχει.

Γενικά, σε υγιείς ενήλικες, λιγότερο από 0,3 mg/dL θεωρείται φυσιολογικό. Ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, 0,3 έως 1,0 mg/dL κ, μπορεί να προκληθούν από καταστάσεις όπως εγκυμοσύνη , διαβήτης, η καθιστική ζωή, το κοινό κρυολόγημα, το κάπνισμα, η περίοδος και η παχυσαρκία. Οι μέτριες αυξήσεις μεταξύ 1,0 έως 10,0 mg/Dl παραπέμπουν σε συστηματική φλεγμονή που ενδεχομένως προκαλείται από ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκο, άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, κακοήθειες , καρδιακή προβολή , παγκρεατίτιδα ή βρογχίτιδα.

Επίπεδα CRP 3,0 mg/Dl θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Επίπεδα μεγαλύτερα από 10,0 mg/Dl είναι κρίσιμα και μπορεί να προκληθούν από σοβαρό τραύμα, οξείες βακτηριακές λοιμώξεις, ιογενείς λοιμώξεις και άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με φλεγμονή

Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί , μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιζήμιες επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της υγείας σας. Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.

Καρκίνος

Στο βιβλίο The Cancer Revolution (Η επανάσταση του καρκίνου), αναλύεται πως περισσότεροι από 30 διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου προκαλούν καρκίνο. Παρόλα αυτά, οι 3 κορυφαίες κατηγορίες συνοψίζονται στις λοιμώξεις (μικρόβια), τις τοξίνες και τους βιολογικούς παράγοντες. Καθένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του σώματος ή την ομοιόσταση. Ένας τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι η δημιουργία οξειδωτικού στρες και η επακόλουθη φλεγμονή, οι οποίες βλάπτουν το γενετικό υλικό στο εσωτερικό των κυττάρων (RNA και DNA). Τα μιτοχόνδρια, γνωστά και ως τα εργαστήρια παραγωγής ενέργειας ενός κυττάρου, μπορούν επίσης να καταστραφούν από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Όταν τα μιτοχόνδρια υποστούν βλάβη, δεν μπορούν πλέον να παράγουν αποτελεσματικά ενέργεια για τα κύτταρα. Προσαρμόζονται σε έναν πολύ λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο παραγωγής ενέργειας που ονομάζεται γλυκόλυση, η οποία χρησιμοποιεί τη ζάχαρη ως πηγή ενέργειας. Αυτή η αναποτελεσματική μέθοδος δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη του DNA , λιγότερη ενέργεια για τα φυσιολογικά κύτταρα και , τελικά, περισσότερα καύσιμα για τα καρκινικά κύτταρα.

Καρδιακή νόσος

Αν και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης θεωρούνταν από παλιά ότι προκαλούν καρδιακές προσβολές και καρδιαγγειακές παθήσεις, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι ο κύριος ένοχος μπορεί να είναι η φλεγμονή. Σε μία σημαντική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές δοκίμασαν ένα φάρμακο για τη μείωση των λιπιδίων (την κανακινουμαμπη) σε περίπου 10.000 ασθενείς που είχαν υποστεί προηγούμενη καρδιακή προσβολή και είχαν υψηλά επίπεδα CRP. Διαπίστωσαν ότι μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της CRP , οδηγώντας σε << σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση επαναλαμβανόμενων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με το εικονικό φάρμακο>>, παρόλο που δεν μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης τους. (N Eng J Med, 2017; 377(12):1119-31)

Αρθρίτιδα

Αρκετές μορφές αρθρίτιδας συνδέονται με τη φλέγμονή , όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τον ρευματολόγο Dr Robert Shmerling, «Σε έναν κοινό τύπο φλεγμονώδους αρθρίτιδα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ένα πλήθος ανοσοποιητικών κυττάρων μπορεί να βρεθεί στην επένδυση και το υγρό της άρθρωσης . Αυτά τα κύτταρα προσελκύουν άλλα ανοσοκύτταρα και μαζί οδηγούν σε πάχυνση του βλεννογόνου της άρθρωσης, σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων και εν τέλει βλάβη της άρθρωσης». (Heidi Godman, “Chronic Inflammation and Your Joints”, July1,2021, health.harvard.edu)

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα , η δυσκαμψία, το πρήξιμο και ο πόνος εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια, αν και μπορεί επίσης να επηρεαστούν η καρδιά, οι πνεύμονες και τα μάτια. Η ψωριασική αρθρίτιδα , η οποία χαρακτηρίζεται από φολιδωτές , υπερυψωμένες κηλίδες δέρματος στα γόνατα , τους αστραγάλους , τους καρπούς και τα δάχτυλα, αναπτύσσεται σε ποσοστό περίπου 30% των ατόμων με ψωρίαση.

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν τα υπερβολικά επίπεδα ουρικού οξέος συσσωρεύονται και σχηματίζουν κρυστάλλους , συχνά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, αλλά περιστασιακά στα χέρια, τους καρπούς ή τα γόνατα. Οι κρύσταλλοι προάγουν μια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει χρόνια.

 Η λήψη μέτρων για τη μείωση της φλεγμονής μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και να μειώσει τα αρθρικά συμπτώματα.

Διαβήτης τύπου 2

Κατά ειρωνικό τρόπο, η φλεγμονή μπορεί τόσο να συμβάλει στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 όσο και να ενταθεί από την ίδια τη νόσο. Η καθιστική ζωή , η κακή διατροφή και το υπερβολικό βάρος-ιδιαίτερα γύρο από τη μέση- αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Και το επιπλέον λίπος γύρο από την περιοχή της κοιλιάς περιέχει φλεγμονώδες χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες και μπορούν να μεταβάλουν τη δράση της ινσουλίνης και να προκαλέσουν προβλήματα σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου και το διαβήτη.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες φλεγμονές στο σώμα τους από ότι τα άτομα χωρίς διαβήτη. Καθώς το σώμα γίνετε λιγότερο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, τα επίπεδα φλεγμονής αυξάνονται. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί τελικά σε υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα και μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρως ανεπτυγμένο διαβήτη, εάν δεν γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, δεν δοθούν κατάλληλα συμπληρώματα και άλλες θεραπείες.

Άνοια και νόσος Αλτσχαιμερ

Εδώ και δεκαετίες, οι ερευνητές εξετάζουν τον ρόλο της φλεγμονής στον εγκέφαλο στη γνωστική έκπτωση, την άνοια και τη νόσο Αλτσχαιμερ. Αν και δεν υπάρχει πλήρως αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ της νόσου Αλτσχαιμερ και της φλεγμονής, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό πλακών αμυλοειδούς βήτα που εμφανίζονται στους εγκεφάλους των ασθενών με τη νόσο Αλτσχαιμερ. Οι ίδιες πλάκες φαίνονται να αυξάνουν την νευροφλεγμονή και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences επιβεβαίωσε ότι η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει άνοια. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «ρυθμιζόμενοι παράγοντες κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανόμενης της παχυσαρκία, της εγκεφαλικής βλάβης από τραύμα και της συστηματικής φλεγμονής, μπορούν να προκαλέσουν άνοια μέσω της συνεχιζόμενης νευροφλεγμονώδους τάσης». (Int J Mol Sci,2022;23(2):616)

Άλλες ασθένειες που συνδέονται με τη φλεγμονή

Γαστρεντερικές διαταραχές (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου)

Προβλήματα στους πνεύμονες ( άσθμα)

Προβλήματα ψυχικής υγείας (κατάθλιψη)

Λιπώδης ηπατική νόσος Παχυσαρκία

Φυσικοί τρόποι μείωσης της φλεγμονής

Τώρα που γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι να έχουμε όλη αυτή την υπερβολική φλεγμονή στο σώμα μας, ας δούμε φυσικούς τρόπους για να «σβήσουμε τη φωτιά».

Διατροφικές αλλαγές

Η βελτίωση της διατροφής σας είναι το πιο εύκολο και προφανές βήμα για να ξεκινήσετε. Ξεκινήστε κόβοντας τα πρόσθετα σάκχαρα, το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα ( σχεδόν οτιδήποτε υπάρχει σε συσκευασία).

Σύμφωνα με τον Eric Rimm, καθηγητή επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τ.Η.Chan του Χάρβαρντ , «το λευκό αλεύρι οδηγεί ανάμεσα σε μία προφλεγμονώδη κατάσταση».  ( Harvard Health Publishing, “Quick-Start Guide to an Anti-inflammation Diet”,April15,2023,health.harvard.edu )

Το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά , τα δημητριακά και άλλα προϊόντα που παρασκευάζονται με ραφιναρισμένο αλεύρι είναι απαγορευτικά. Άλλα τρόφιμα που ίσως δεν συνειδητοποιείτε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένο είναι οι χυμοί, το βούτυρο, το τυρί, τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, τα ντρέσιν για σαλάτες και οι έτοιμες σάλτσας ντομάτας.

Επικεντρωθείτε αντ’ αυτού σε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, άπαχες πηγές πρωτεΐνης , όπως ψάρια και πουλερικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και λίγο ελαιόλαδο. Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά και βότανα, όπως το τζίντζερ , η κανέλα και ο κουρκουμάς είναι επίσης ωφέλιμα. Συνιστούμε στους περισσότερους ασθενείς μας στο κέντρο Κέντρο Νέας Ιατρικής να ακολουθούν μια τροποποιημένη κετογονική δίαιτα (ελάχιστοι υδατάνθρακες, μέτρια πρωτεΐνη και υγιεινά λίπη , πολλά λαχανικά) , η οποία ενσωματώνει πολλές από αυτές τις αντιφλεγμονώδης τροφές.

Αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα είναι μια άλλη φυσική θεραπευτική επιλογή. Ακολουθούν οι 5 κορυφαίες συστάσεις.

Πολυβιταμίνες

Λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν τις 5 έως 9 μερίδες πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φρούτων και λαχανικών που χρειάζονται για βέλτιστη ευεξία. Σε αυτό το σημείο αναλαβαίνει δράση μια πολυβιταμίνη. Οι πολυβιταμίνες συμβάλλουν στην κάλυψη των διατροφικών κενών, στηρίζουν τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών μας και προλαμβάνουν τις ασθένειες – συμπεριλαμβανόμενης της χρόνιας φλεγμονής.

Μελέτες δείχνουν ότι σε άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP , η τακτική λήψη πολυβιταμινών μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτά τα επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να καταπολεμήσουν την φλεγμονή. Επιπλέον , είναι ασφαλείς και οικονομικές και δεν έχουν παρενέργειες. ( Am G Med,2003;115(9):702-7)

Προτεινόμενη δοσολογία: Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφεται στην ετικέτα.

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη, η ένωση που προέρχεται από το μπαχαρικό κουρμουμάς, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην αγιουρβεδική ιατρική. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, η κουρκουμίνη μπορεί κάλλιστα να είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά όπλα που υπάρχουν για τον περιορισμό της φλεγμονής και συναφών καταστάσεων.

Μία πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη βοηθά στη διαχείριση οξειδωτικών και φλεγμονωδών καταστάσεων , του μεταβολικού συνδρόμου, της αρθρίτιδας, του άγχους και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με τον μυϊκό πόνο μετά από μία προπόνηση και να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρηγορότερά και να γίνεται πιο δυνατοί. Είτε είστε υγιείς  είτε έχετε χρόνια προβλήματα υγείας, αποτελεί μια συμφέρουσα πρόταση.

Για ν α αυξηθεί η βιοδιαθεσημότητα της κουρκουμίνης, τα συμπληρώματα πρέπει να περιέχουν τον παράγοντα πιπερίνη (από μαύρο πιπέρι). Η ενδοφλέβια (IV) κουρκουμίνη είναι μια άλλη ισχυρή θεραπευτική επλογή που απαιτεί βέβαια τη σύμφωνη γνώμη γιατρού. Μιλήστε με έναν εξειδικευμένο ολιστικό γιατρό για αυτή την αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.

Προτεινόμενη δοσολογία: 500-2.000 mg ημερησίως

Ωμέγα -3

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου περιέχουν τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα εικοσιπεντανοϊκο οξύ (EΡΑ) και δοκασαεξαενοϊκο οξύ (DHA). Αυτές οι ισχυρές ενώσεις έχουν πολλαπλά οφέλη γενικά για το σώμα, από την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, του εγκεφάλου και των ματιών μέχρι τη βελτίωση του δέρματος και της ψυχικής υγείας. (Ruairi Robertson,”12 Benefits of Taking Fish Oil”, Feb 24,2022,healthline.com)

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει εδώ και καιρό την τακτική λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου με την μείωση της φλεγμονής και μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το EPA και το DHA  λειτουργούν διαφορετικά για την καταπολέμηση αυτής της χρόνιας πάθησης. Το DHA βρέθηκε να έχει ισχυρότερη αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά το ΕΡΑ έκανε καλύτερη δουλεία στη εξισορρόπηση των προ- και αντιφλεγμονώδων πρωτεϊνικών στο σώμα. Όπως και να έχει, τα ωμέγα -3 λιπαρά αποτελούν μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για τη φλεγμονή.

 Προτεινόμενη δοσολογία: 2.000 mg EPA/DHA καθημερινά

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Η πιο ισχυρή από αυτές είναι γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό γνωστό ως εξαιρετικός συλλέκτης ελευθέρων ριζών. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η EGCG μειώνει τους δείκτες φλεγμονής. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση ασθενών με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα CRP. (Complement Ther Med,2019;46:210-16)

Προτεινόμενη δοσολογία: 400mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού καθημερινά.

Ψευδάργυρος

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τον ψευδάργυρο ως βασικό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν δίκιο. Αλλά αυτό το μέταλλο έχει επίσης αντιφλεγμονώδες ιδιότητες. Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στη διαδικασία που ρυθμίζει την προφλεγμονώδη αντίδραση. Βοηθάει επίσης στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στη ρύθμιση των φλεγμονωδών κυττοκινών. ( Nutrients,2017;9(6):624)

Προτεινόμενη δοσολογία: 12-150mg ημερησίως

Βιοανάδραση

Η βιοανάδραση είναι «μια διαδικασία κατά την οποία η ηλεκτρική παρακολούθηση μια κανονικά αυτόματης σωματικής λειτουργίας χρησιμοποιείται για να εκπαιδεύσει κάποιον να αποκτήσει εκούσιο έλεγχο αυτής της λειτουργίας». Πρόκειται για μια μη επεμβατική θεραπεία για μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων υγείας, από την υπέρταση και τις ημικρανίες έως την ακράτεια ούρων και τον χρόνιο πόνο. (Hormones (Athens),2019;18(2):207-13)

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την μείωση του χρόνιου στρες και του άγχους –μια σημαντική αιτία φλεγμονής.

Στο Κέντρο Νέας Ιατρικής συνταγογραφούν τακτικά μια θεραπεία βιοανάδρασης που ονομάζεται θεραπεία EVOX , η οποία χρησιμοποιεί την «αναδιαμόρφωση της αντίληψης» για τη μείωση του στρες και του άγχους. Όταν ένα άτομο μιλάει , η ενέργεια στη φωνή του αντιστοιχεί στο πως αισθάνεται για συγκεκριμένα θέματα. Το ΕVOX καταγράφει αυτή την ενέργεια της φωνής , την απεικονίζει σε ένα γράφημα του Δείκτη Αντίληψης και επιλέγει τις καλύτερες συχνότητες για τη μείωση των συγκεκριμένων στρεσογόνων παραγόντων του ασθενούς.

 Αυτές οι συχνότητες στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω μιας χειρολαβής της συσκευής και μεταδίδονται στον ασθενή καθώς ακούει χαλαρωτική μουσική και συγκεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Η θεραπεία EVOX είναι ένα σημαντικό εργαλείο που «επαναχαρτογραφεί τον εγκέφαλο»  και κάνει απίστευτη δουλεία στην καταπολέμηση του στρες του άγχους. Είναι μια τόσο ισχυρή θεραπεία που συνιστούμε το EVOX σε κάθε νέο ασθενή.

Άσκηση

Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι αναρίθμητά. Η τακτική δραστηριότητα συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής. Η τακτική άσκηση μειώνει το σωματικό λίπος και ρυθμίζει το βάρος, ενώ το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής και τον συνεπαγόμενων ασθενειών της. Η άσκηση προστατεύει επίσης από ασθένειες που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) , η άνοια και η κατάθλιψη. Μια μελέτη έδειξε ότι μόλις 20 λεπτά μέτριας άσκησης ήταν αρκετή για να μειώσουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. (Brain Behav Immun,2017;61:60-68)

Για βέλτιστη υγεία και ευεξία, στοχεύστε σε 30 και πλέον λεπτά μέτριας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της βδομάδας, είτε η φλεγμονή αποτελεί πρόβλημα για εσάς , είτε όχι.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *