Γερνάμε όταν γερνά ο εγκέφαλος μας!

Αν ρωτήσουμε ένα νεαρό άτομο ή κάποιον γύρω στα 50 τι μέτρα παίρνει για να διαφυλάξει την μνήμη του και την αποδοτική εγκεφαλική λειτουργία, είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε την απάντηση… «από τώρα, έχουμε καιρό..» . Είναι όμως έτσι; Τα προβλήματα μνήμης, νοητικής λειτουργίας και συγκέντρωσης αφορούν μόνο ηλικιωμένους; Και πρέπει άραγε να περιμένουμε τα πρώτα στάδια ή την προχωρημένη ηλικία για να ασχοληθούμε; Κατηγορηματικά ΟΧΙ ! Η μνήμη αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της βιολογικής πραγματικότητας. Μέσω της μνήμης, επιτελείται η επικοινωνία με το περιβάλλον, η μνήμη αναφέρεται στο παρελθόν, προετοιμάζεται για το μέλλον και βοηθά να βιώσουμε το παρόν.

Ως βιολογικό φαινόμενο, η μνήμη υφίσταται τις επιπτώσεις της γήρανσης. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μικραίνει όσο μεγαλώνουμε. Αυτή η προοδευτική ελάττωση, αντανακλά την απώλεια κυκλωμάτων, κυττάρων, νευρώνων και συνάψεων και εξηγεί την φθορά της μνήμης και συγκέντρωσης στους ηλικιωμένους. Εξηγεί ακόμη και αρκετές σοβαρές παθολογίες όπως η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Ο εγκέφαλος καταπονείται και από παράγοντες που συμβαίνουν  και σε νεότερη ηλικία. Στρες, άγχος, κατάθλιψη, κακή διατροφή, κάπνισμα, έντονη εργασία, πνευματική κόπωση, ασφυκτική πίεση δεδομένων και πληροφοριών στον καιρό της πληροφοριακής δημιουργούν συχνά τοξικό περιβάλλον για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ναι λοιπόν , κινδυνεύει και ο νεανικός εγκέφαλος!

Ακόμη και αν είστε νέοι, αλλά εργάζεστε σε συνθήκες έντονης πνευματικής κόπωσης μην αφήσετε τον εγκέφαλο σας και την ίδια την ζωή σας να εκφυλλιστούν και να γεράσουν.

Είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που γυμνάζουν τον εγκέφαλο και να μην γινόμαστε παθητικοί αποδέκτες γνώσεων. Τα ερεθίσματα συμβάλλουν στον σχηματισμό νέων συνάψεων μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου, βελτιώνο0ντας τη γνωστική λειτουργία.

Ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου, παρατείνει τις γνωστικές ικανότητες και επιβραδύνει την φθορά γνωστικών λειτουργιών.

Πολύτιμες τροφές για νεανικό εγκέφαλο μέχρι τα 100!

  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά.

Οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανιδίνες προστατεύουν τα αγγεία στον εγκέφαλο.

(πηγές: τσάι, κακάο, σοκολάτα, κρασί, καφές, φράουλες, βατόμουρα, κεράσια, μήλα, σταφύλια, δαμάσκηνα, μπρόκολο, κόκκινο κρεμμύδι, κάπαρη, κόκκινο λάχανο, μέντα, γλυκάνισο, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θυμάρι, μύρτιλα, μελιτζάνες, μπανάνες)

  • Εξασφαλίστε επάρκεια των βασικών αμινοξέων.

Οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο δημιουργούνται από αμινοξέα. Η έλλειψη σε αμινοξέα επιταχύνει την γήρανση και τον εκφυλισμό του εγκεφάλου και οδηγεί σε φθορά της μνήμης. Σημαντικά αμινοξέα για τον εγκέφαλο είναι η  τυροσίνη, η γλουταμίνη, η καρτινίνη. Η επάρκεια μπορεί να εξασφαλιστεί με τη χορήγηση ενός συμπληρώματος βασικών αμινοξέων για να αποφευχθεί υη υπερκατανάλωση ζωτικών τροφών.

  • Εξασφαλίστε επάρκεια καλών λιπαρών.

Τα φωσφολιπίδια και τα Ω3 είναι πηγή ζωής και απαραίτητα στον εγκέφαλο μας. Τα φωσφολιπίδια αποτελούν δομικό υλικό της κυτταρικής μεμβράνης. Η διατήρηση της ακεραιότητας που προσφέρουν, είναι  το «κλειδί» της ζωής και της υγεάις του εγκεφάλου. Το σημαντικότερο φωσφολιπίδιο στον εγκέφαλο είναι η φωσφατιδυλική σερίνη που είναι απαραίτητη για τη νευροδιαβίβαση και η έλλειψη της οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές.

(πηγές: κρέας, ψάρια, πουλερικά, συκώτι, φασολιά)

Τα Ωμέγα 3 , ονομάζονται τροφή του εγκεφάλου και είναι απαραίτητη  για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του. Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή να αυξήσουν την γένεση νέων νευρώνων, και τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβανών και να προστατεύσουν έναντι του Β-αμυλοειδούς και της tau-πρωτεΐνης που πιστεύεται ότι προκαλούν την νόσο Αλτσχάιμερ. (πηγές Ω3: σκουμπρί, σολομό, σαρδέλες, σπόρους chia, λιναρόσπορο, καρύδια).

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η ισορροπημένη διατροφή και η πολλές φορές απαραίτητη χρήση σωστών συμπληρωμάτων διατροφής μπορούν να συντελέσουν στην διατήρηση μιας αποδοτικής και υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας. Είναι λοιπόν στο χέρι μας!

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1.  Acta Neurol Taiwan. 2009 Dec; 18?(4):231-41.PMID:20329590
  2. Drug News Perspect.2008 Oct;21(8):446-51.doi:10.1358/dnp.2008.21.8.1272136.pmid:19034351
  3. Indian J Pediatr.2005 Mar;72(3):239-42.PMID:15812120
  4. Neurology.2018 May29;90(22):e1979-e1988.doi:10.1212/WNL.0000000000005607.Epub2018 Apr 27. PMID:29703769
  5. Biochemistry. 2017 Dec 19;56(50):6615-6625.doi:10.1021/acs.biochem.7b01185.Epub 2017 Dec 6. PMID: 29185343
  6. https://www.sciencedirect.com/topics/computer-science/memory-protectiohn
  7. https://www.healthline.com/nutrition/11-brain-foods