Γηριατρική Φυσικοθεραπεία

Γηριατρική Φυσικοθεραπεία

ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η γηριατρική φυσικοθεραπεία αξιολογεί, προλαμβάνει και θεραπεύει κινητικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν σε άτομα τρίτης ηλικίας. Οι διάφορες χρόνιες παθήσεις, δημιουργούν προβλήματα
όπως αναπνευστικές (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) μυοσκελετικές (οστεοπόρωση, εκφυλιστική αρθρίτιδα, σπονδυλοαρθροπάθεια) , νευρολογικές (νόσος Πάρκινσον, άνοια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) κ.α. .

Στόχος του τμήματος της ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, είναι η διατήρηση της ποιότητας ζωής των υπερήλικων ατόμων ώστε να μπορούν να είναι λειτουργικοί και ανεξάρτητοι για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να μπορούν να διαχειρίζονται την καθημερινότητα τους και να αυτοεξυπηρετούνται. Να είναι ενεργοί χωρίς να είναι εξαρτώμενοι από άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Η αίσθηση αυτής της αυτονομίας και ανεξαρτησίας, του βοηθάει ψυχολογικά με αποτέλεσμα να αποφεύγονται καταστάσεις όπως κατάθλιψη, μελαγχολία κλπ.
Ταυτόχρονα βελτιώνεται η προσοχή και η κριτική σκέψη τους και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση τους.

Λαμβάνοντας το ιστορικό του υπερήλικα ασθενή, σχεδιάζουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας. το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις αντοχής για την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, ασκήσεις ενδυνάμωσης για τη βελτίωση του μυϊκού συστήματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ασκήσεις ευλυγισίας για την μεγιστοποίηση του εύρους τροχιάς των αρθρώσεων, ασκήσεις ισορροπίας και βάδισης για την πρόληψη των πτώσεων.