Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία ασχολείται με τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και τις συνθήκες που επηρεάζουν τους πνεύμονες και την αναπνοή, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεα, το άσθμα, η κυστική ίνωση, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, οι βρογχεκτασίες, οι νευρομυϊκές παθήσεις, ο υπεραερισμός κ.α..

Παραδοσιακά, βοηθάμε στην κινητοποίηση και κάθαρση των βρογχικών εκκρίσεων. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν. Η παρέμβασή μας επίσης περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται, σε τεχνικές διαχείρισης της δύσπνοιας, ασκήσεις αναπνοής, εκπαίδευση για την ασθένεια και πνευμονική αποκατάσταση (ειδικά προγράμματα άσκησης). τα ειδικά προγράμματα άσκησης που συνταγογραφούμε στους ασθενείς μας έχουν αυξηθεί σε πολλούς τομείς, και εκτείνονται από την εντατική φροντίδα έως τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Η θεραπεία αυτή υποστηρίζεται από ισχυρά ερευνητικά δεδομένα.

Ο ρόλος μας στη φροντίδα των ασθενών περιλαμβάνει την αξιολόγηση και θεραπευτική αντιμετώπιση με στόχους:

  • Την κινητοποίηση και υποβοήθηση της απόχρεμψης των εκκρίσεων (πτυέλων).
  • Τη διατήρηση και βελτίωση της ικανότητας άσκησης μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης που οργανώνει, παρέχει και βοηθάει τον ασθενή να εκτελέσει.
  • Τη διατήρηση και βελτίωση της ισχύος των αναπνευστικών μυών.
  • Τον έλεγχο και τη μείωση της δύσπνοιας και του έργου της αναπνοής, μέσα από θέσεις ανακούφισης και τεχνικές χαλάρωσης.
  • Τον καλύτερο έλεγχο της αναπνοής, όπως με συνειδητή χαλάρωση και διαφραγματική αναπνοή.
  • Τη βελτίωση των λειτουργικών ικανοτήτων (όπως διεξαγωγή καθημερινών

δραστηριοτήτων) και της ποιότητας ζωής.

  • Την υποστήριξη κατά τον απογαλακτισμό από τον μηχανικό αερισμό και τη διαχείριση του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού.
  • Την εκπαίδευση για τη βελτίωση των γνώσεων της φυσιολογικής λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος και της κατανόησης της ασθένειας και των συμπτωμάτων της.
  • Την προώθηση υγιεινών συνηθειών και της άσκησης για τους ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις.

Ως φυσικοθεραπευτές θέτουμε συγκεκριμένους στόχους μαζί με τον ασθενή, αναλόγως τις ανάγκες του και το περιβάλλον, και εργάζεται με την υπόλοιπη διεπιστημονική ομάδα μας για την επίτευξη αυτών.