Μάλαξη σε Εγκύους

Μάλαξη σε Εγκύους

ΜΑΛΑΞΗ ΣΕ ΕΓΚΥΟΥΣ

Η προγεννητική μάλαξη (Prenatal Massage) ή Μάλαξη για εγκύους, από πολλούς μπορεί να θεωρείται ως ένα είδος πολυτελείας αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί ν’ αποδειχθεί πραγματικά ευεργετικό.

Τι είναι όμως η προγεννητική μάλαξη;

Μοιράζεται πολλά οφέλη της κανονικής μάλαξης όπως να χαλαρώσουν οι μύες, να ανακουφιστούν τα πονεμένα σημεία, να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και πολύ απλά να νιώσουμε όμορφα. Προσαρμόζονται τεχνικές ώστε να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές όμως προλαμβάνονται και τυχόν θρομβώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν, ειδικά στα κάτω άκρα λόγω του ότι η μάλαξη βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων των αντιπηκτικών στο αίμα.

Πώς μπορεί η μάλαξη για εγκύους να βοηθήσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια μυοχαλαρωτική μάλαξη είναι η συνιστάμενη μέθοδος προγεννητικής μάλαξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με το σκελετικό και κυκλοφορικό σύστημα.
Αναλυτικότερα βοηθάει στην αποσυμφόρηση της λέμφου, την κυκλοφορία του αίματος, την αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων, τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση των επιπέδων των ορμονών που προκαλούν στρες, όπως της νορεπινεφρίνης, την ανακούφιση από μυϊκές κράμπες  και οιδήματα στα άνω και κάτω άκρα. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την καταπολέμηση ιών κλπ.

Αν είστε αγχωμένη, στενοχωρημένη και η ψυχολογία σας είναι πεσμένη, η μάλαξη θα σας βοηθήσει διότι αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, ορμόνες που προκαλούν ευφορία. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (δείκτης του στρες) και βοηθάει στη συνολική βελτίωση της διάθεσης.

Πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε μάλαξη;

Το πρώτο τρίμηνο συνήθως αποφεύγεται ιδιαίτερα αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Το 2ο τρίμηνο μια καλή συχνότητα είναι 1 φορά την εβδομάδα ενώ στο 3ο τρίμηνο μπορείτε ακόμα και 2 φορές την εβδομάδα καθώς μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη διάρκεια του τοκετού και στην έκβασή του.

Σε ποια περίπτωση αντενδείκνυται η μάλαξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε καρδιακές διαταραχές, χρόνια υπέρταση, σοβαρή αναιμία, ερυθηματώδη λύκο, αιμορραγία και κοιλιακό άλγος, σε περίοδο με ναυτίες, εμέτους και πρωινή αδιαθεσία. Όταν υπάρχει αποκόλληση πλακούντα ή και πιθανότητες πρόωρου τοκετού.